2009. január 31., szombat

Hamburger zsemle

Hamburgerzsemle (Csillagvirág):
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 l tej, 10 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 5 ml só, 1 tojássárgája

Kelt tésztát készítünk. 1 órán át kelni hagyjuk, majd 12 részre vágjuk. Zsemléket formázunk belőle. Sütőpapíros tepsibe tesszük, és lekenjük felvert tojással. Ismét kelni hagyjuk 30-40 percig. Újból lekenjük, megszórjuk szezámmaggal. 165 °C fokon sütjük kb. 26 percig.

2009. január 27., kedd

Kekszsünik


Kekszsünik (Csillagvirágtól az ötlet):
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz, 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, rumaroma, és annyi tej, hogy jó formázható legyen.
A díszítéshez: 1 csomag franciadrazsé, ét tortabevonó, mandulahasábok vagy zizi.

2009. január 22., csütörtök

Ford "T"


Csencsétől Máténak karácsonyra.

Zebratorta





Hozzávalók:

6 tojás, 30 dkg porcukor, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 37 dkg liszt, 1 cs sütőpor (nekem 10 gr), 2 púpozott ek. kakaó

A 6 tojásfehérjét keményre verjük 5 dkg porcukorral.

A hat tojássárgát habosra keverjük 25 dkg porcukorral, folytonos keverés közben belecsorgatjuk a langyos vizet és a langyos olajat. Géppel belekeverjük a lisztes sütőport. A tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe keverjük a kakaót. A felvert tojásfehérjét megfelezve beleforgatjuk a tésztákba (a kakaósba kicsivel többet teszünk). Tortaformába töltjük az alábbiak szerint: a tortaforma közepébe csurgatunk 1 ek világos masszát, majd rá 1 ek kakaós masszát, s így tovább, amíg el nem fogy. 170 fokon kb. 45 percig sütjük. Tűpróba javasolt. Rácson hagyjuk kihűlni.

2009. január 20., kedd

Diós virág

Diós virág (illeskrisz Mákvirágja után szabadon):
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 4 ek porcukor, 1 mk só, 2 ek. étolaj
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Amikor a duplájára kelt kinyújtjuk kb. 30x40 cm -esre. Lekenjük 5 dkg olvasztott vajjal és megszórjuk 12-12 evőkanál dióval (vagy mákkal) és porcukorral. Feltekerjük, mint a bejglit, koszorút formázunk belőle. 2-3 ujjnyira bevagdossuk, és kifordítjuk a szeleteket. Végül lekenjük tojással. 165 C°fokon sütöttem 37 percig.

2009. január 18., vasárnap

Kígyórétes


Kígyórétes

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg vaj, margarin v. 20 dkg zsír

1 egész tojás és 1 tojás sárgája

2 kanál cukor

2 dkg élesztő

kevés langyos tej

Az élesztőt 1 dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. 25 dkg vajat vagy margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, 1 tojást, 1 tojás sárgáját, csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, majd 50 dkg lisztet is. Összegyúrjuk és 4 cipóra osztjuk. A cipót henger alakúra sodorjuk és kb. 40x25 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben bevagdaljuk. A simán maradt közepét hosszában ráhelyezzük a tölteléket. Majd a bevagdalt széleket keresztbe, egymásra hajtogatjuk, tojással lekenjük és jó meleg sütőben megsütjük. A megsütött rétest ferdén szeleteljük.

A kígyórétest tölthetjük almával, túróval, dió- és máktöltelékkel, lekvárral, meggyel.



2009. január 15., csütörtök

Csokitorta


Hozzávalók (10 szelethez):
4 tojásból kakaós piskótát sütünk.
A krémhez megolvasztunk 15 dkg ét tortabevonót. Meglangyosítunk 4 dl Hulala növényi tejszínt. A felolvasztott csokit belecsurgatjuk a tejszínbe és habverővel egyneművé keverjük. Jól lehűtjük. Utána felverjük habnak. Az így készített csokikrémmel megtöltjük a három részbe vágott piskótát. Megkenjük az oldalát is, és mandula pehellyel díszítjük. A tetejét olvasztott csokival öntöttem le. Csokoládé forgáccsal díszítettem.

2009. január 14., szerda

Sajtos perec

Hozzávalók:
- 25 dkg Rama margarin
- 1 tejföl
- 1 egész tojás
- 1 cs. szalalkáli
- 1 ek + 1 pici só
- 15-20 dkg trappista sajt (hagyjunk belőle a tetejét megszórni!)
- liszt amennyit felvesz
- lekenni 1 tojás
A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát. Fél cm vékonyra nyújtjuk, pereceket szaggatunk. Lekenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.

2009. január 11., vasárnap

Franciakrémes



Franciakrémes (erie):

A tészta bolti leveles vajas, amiből 2 lapot nyújtunk (kb. 28×35)

Krém:

6 tojásfehérje

3 csomag vaníliás puding

20 dkg cukor

2 vaníliáscukor

1,15 liter víz (1 liter víz + 1,5 dl tej)

A tojásból habot verünk, ehhez mehet a cukornak kb. fele.

A pudingot a vízzel , maradék cukorral keményre főzzük, belekeverjük a vaníliás cukrokat.

Hozzáadjuk a forró pudinghoz a tojáshabot és 3-5 percig együtt főzzük. Alulról felfelé kavarjuk, nem verjük.

Melegen az egyik lapra öntjük, a széléhez kartonból lehet gyártani csíkot, ami dermedésig megtartja.

Ha kihűlt, a tetejére 0,5l Hulalaából vert hab simítható, ezzel nagyon finom és magasabb is lesz.

+ én mázat is készítettem a tetejére:

Hozzávalók a mázhoz:

-1/2 kk. instant kávé
-20 dkg cukor
-7 dkg vaj
-4-5 evőkanál tej.

Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény. gyengén felkockázzuk (7×7-es 20 db), nem kell, hogy darabokra essen, így könnyebb rátenni a sütire.


2009. január 9., péntek

Bögrés-mákos

Hozzávalók:
10 dkg Rama Sütőmargarin
1 bögre őrölt mák vagy darált dió
1 bögre kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 tojás
1 bögre tej
1 csomag sütőpor (12 g)
1 bögre finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)

A tetejére:
vaníliás porcukor
Elkészítése:

A puha (szobahőmérsékletű) margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra. Egyenként a tojásokat beledolgozzuk, azután sorban a többi hozzávalót is belekeverjük. Egy kb. 20x30 cm-es, magas falú tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, majd a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem ragad rá a massza.

Káposztás pogácsa

Káposztás pogi (Liza Nlc)
Hozzávalók:
55 dkg liszt, 30 dkg káposzta (lereszelem, nyersen kicsit lesózva állni hagyom, majd jól kinyomkodom), 25 dkg margarin, 2-3 kanál tejföl, 4 dkg élesztő, só, bors +1 tojás kenéshez Köménymag a tetejére.

Mindezeket összegyúrom, hajtogatom 3x , mint a leveles tésztákat, közben 20-20 percig a hűtőben pihentetem. Hajtogatásnál a kb. téglalap-alakra nyújtott tésztát kevés olajjal kenegetem, úgy hajtogatom a "szárnyakat" egymásra. Végül 2-2,5 cm vastagra kinyújtom, éles késsel bekockázom, kicsi pogikat szaggatok belőle, rá tojás, kömény (vagy pl. feketehagymamag) és kb. 20 perc alatt 175 fokon megsütöm. JÓ ÉTVÁGYAT!!!


2009. január 7., szerda

Grissini




Grissini (Príma Konyha 2004/6; Macikonyha)):

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 dl víz
  • a lekenéshez 1 dl tej
  • a tetejére 1 ek. durva tengeri só
  • fél ek. köménymag, szezámmag, mák stb.


Az összes hozzávalót a kenyérsütő üstjébe raktam (nekem kellett hozzá még + tej és 2 ek olaj), és a dagasztó-kelesztő programon kelt tésztát készítettem belőle. Kiszedtem a gépből, majd fél cm vastagra kinyújtottam. Pizzavágóval kb. 2 cm széles, hosszú csíkokra vágtam. A csíkok végeit ellentétes irányba sodortam, mindaddig, amíg csinos kis hurkácskák lettek belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Tejjel lekentem, köménnyel , sajttal, szezámmaggal, mákkal szórtam meg. Hőlégkeverésnél 180°C foknál kb. 10 perc alatt világosra sütöttem.

2009. január 5., hétfő

Mandula aprósütemény

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 16 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 16 dkg darált dió, 2 ek. kakaópor
Krém: 3 tojássárgáját 20 dkg porcukorral gőz fölött habverővel verni, majd beleteszünk 20 dkg Rama margarint. Jól összekeverjük és végül 1/2 mandulaaromát teszünk bele. Megtöltjük.


2009. január 1., csütörtök

Malackák


Hozzávalók:
-50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 10 ml só
- 1 dkg cukor
Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 1/2 óráig deszkán pihentetünk. Még 3x hajtogatjuk, közbe 20 perc pihentetéssel. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle. A tepsibe 10 percig pihenjen a pogi, mert különben elborulnak!