2010. március 27., szombat

Bécsi stangli


Hozzávalók: 15 dkg vaj , 5 dkg porcukor, egy fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 23 dkg sima liszt, baracklekvár megtölteni, 10 dkg ét tortabevonó


A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.


A langyos vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, sóval és citromhéjjal habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, végül a lisztet.
A masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és - gyorsan - ujjnyi vastag stanglikat nyomunk a tepsibe. (Ha túl sokáig hagyjuk állni a tésztát, megkeményedik!)
A stanglikat kb. 13 perc alatt aranysárgára sütjük, rácson kihűtjük. Két-két stanglit lekvárral összeragasztunk.
A bevonathoz felolvasztjuk a csokit, és a stanglikat félig a csokimázba mártjuk, rácson lecsöpögtetjük, hagyjuk megdermedni.


Egy réges régen lementett recept, sajnos már nem emlékszem ki a szerző :(. Nagyon finom lett, csak kevés.



2010. március 26., péntek

Nyuszis szívek

Mindenkinek nagyon tetszett, így beindult a sorozatgyártás :).

Almás pite

A krémes sütire kicsit még várni kell, de már teljesen meggyógyultunk :). Ez az almás pite nagyon jól esett. Már nagyon régen sütöttem, pedig annyira szeretjük.

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg Rama margarin, 12 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 40 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1-2 evőkanál tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só

Töltelék: 1kg almából készült levétől lecsurgatott reszelt alma, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj, 2-3 evőkanál kekszmorzsa

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két cipóra osztjuk, majd hűtőbe tesszük addig mg az almatölteléket elkészítjük.
Meghámozzuk, majd lereszeljük az almákat, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat. Kinyújtjuk az egyik tésztát a tepsi méretére, és a nyújtófa segítségével átemeljük a margarinozott, lisztezett tepsibe. Megszórjuk kekszmorzsával, majd ráhelyezzük a kicsavart reszelt almát. Szintén megszórjuk darált keksszel, és beborítjuk a második kinyújtott tésztával. Lekenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

2010. március 25., csütörtök

"Hímes" tojások


Nem álltam neki festeni, szerencsére :). Egy könnyebb, és gyorsabb megoldást választottam. A kifújt tojásokra decoupage ragasztóval felvittem a szalvétából kitépett mintákat, az üres részeket pedig hobbi festékkel bekentem.
Az egészben csak a megfelelő szalvéta felkutatása a legnehezebb.

2010. március 24., szerda

Taminak :)

Ilyen lett a Tami bölcsis szekrényzsákja :). Mi más is díszíthetné, mint "Titty"...

Pillecukor


Természetesen Wise Lady receptje alapján.
A hétvégén készítettem, meggyszörppel. Nagyon finom lett :).
Hamarosan nekilátok más ízesítéssel is.

2010. március 21., vasárnap

Ő még csak a prototípus, hamarosan készülnek a testvérei :).
A szabásminta itt megtalálható.

2010. március 19., péntek

2010. március 17., szerda

Kréker keksz

Remélhetőleg most már mind a négyen átvészeltük ezt a fránya hányással, lázzal járó vírust. A gyerekeknek és nekem sajnos csak több adag infúzióval sikerült.
Étvágyunk szinte semmi, a gyomrunk még mindig elég vacak :(.

Több dolog miatt is erre a krékerre esett a választásom:
- jó sós, így végre eleget iszunk
- a hozzávalókért nem kellett boltba menni ;-)
- így az Anyukámtól kapott digitális mérleget is felavathattam
- és ezt talán a gyerekek is szívesen elrágcsálják.

Illeskrisz receptjére esett a választásom:

Hozzávalók:
120 g langyos víz
30 g olaj
250 g liszt
8 g só
5 g cukor
8 g élesztő

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kenyérsütőbe pakoljuk, dagasztó-kelesztő programra állítjuk, és pihenünk másfél órát.
Amikor megkelt, 3 cipóba osztjuk. Egyenként a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol derelye vágóval felvágjuk, villával megszurkáljuk, sóval meghintjük, és 170 fokon ropogósra sütjük.

Fincsi lett, de azért én már vágyom egy jó édes-krémes sütire :). Lehet hogy már kezdek jobban lenni??? :)

2010. március 16., kedd

Meggyes rácsos süti


Arra az esetre, ha csak egy gyors édességre van kedved, vagy időd.

1 csomag leveles vajas tésztát kiolvasztunk. 1 üveg meggybefőtt levéből 1 csomag vaníliás pudingporból kevés cukorral és csipet fahéjjal krémet főzünk, majd ha besűrűsödött hozzá keverjük a magozott meggyet is. A krémet hűlni hagyjuk.
A tésztát kinyújtjuk tepsi hosszúságúra, és 2-3 mm vastagra. Hosszában kettévágjuk (2 rúd lesz). A tészta felére darált kekszet, vagy zsemlemorzsát szórunk, és erre helyezzük a meggyes tölteléket. A tészta másik felét (berácsozzuk) ráhajtjuk, és kissé lenyomkodjuk. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és forró sütőben sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

2010. március 14., vasárnap

Sajtfánk



"Teszveszes" barátnőmtől, Mónitól kaptam a receptet.

Hozzávalók:
2,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, 8 dkg Rama margarin, 16 dkg finomliszt, 3 tojás, 12 dkg trappista sajt.
A tepsi kikenéséhez: Rama margarin
A lekenéshez: 1 tojás
A tejet felforraljuk, megsózzuk, a margarint beletesszük. Amikor felolvadt, a lisztet beleszórjuk, és szüntelenül keverve főzzük 1-2 percig. Akkor jó amikor elválik az edény falától.
A tűzről lehúzva, forrón, a tojásokat egyesével beledolgozzuk. Megvárjuk amíg kihűl, és a sajtot is hozzákeverjük (reszelve).

Megnedvesített kézzel diónyi gombócokat szaggatunk belőle, és margarinnal kikent sütőlemezre rakjuk. Felvert tojással lekenjük, végül jó közepesen forró sütőben (190fokon,légkeveréses sütőben 170fokon) kb.25 pecig sütjük.
FONTOS:A sütőajtót ne nyissuk ki csak a vége felé.


Langyosan volt a legfinomabb ;-). Köszi a receptet Móni :).

2010. március 13., szombat

Húsvéti nyuszis szívek


Az üzletekben már most rengeteg húsvéti dekoráció kapható. Gyorsan készítettem néhányat, nehogy véletlenül elcsábuljak, és készen vásároljak. A "gyorsan"-t persze úgy értem, hogy 2-3 nap alatt készen is lettek. Hiába a gyerekek mellett nem egyszerű alkotni.


A szabásminta itt megtalálható. (...és még számtalan gyönyörűség ;-))

2010. március 11., csütörtök

Nemzeti süti, avagy süssünk kokárdát



Most valahogy csíkos sütikben gondolkodom. Vagyis az úgy kezdődött hogy kokárdában gondolkodtam. Gondoltam gyöngyből fűzök.... ,de nem tudok :(. Gondoltam horgolok.... ,de nem tudok. Jó, jó tudom hogy minden rövidáru boltban vehettem volna méterre, ám mégis ez a süti kerekedett belőle. Ígérem nem tűzzük a kabátunkra :).

A recept maradt a régi, jól bevált, csak kakaó nélkül, és most 2 csőformában:

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl olaj, 1 db kisebb tojás, 35 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 1/2 kk só
A hozzávalókat a kenyérsütőbe pakoltam, és amikor már jól összeállt a tészta kivettem, és három részre osztottam. Egy része maradt simán, a másodikhoz piros ételszínezék került, a harmadikhoz zöld mandulaaroma. Én sem vagyok színezék hívő, de talán ilyen kis mennyiségtől nem dobjuk fel a bakancsot. A tésztákat jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Amikor megkelt egyenként kinyújtjuk a két forma hosszúságára, majd egymásra fektetjük a három színt. Feltekerjük, megfelezzük, és megolajozva helyezzük el a csőformákba. Még 15 percig abban is kelesztjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütjük.


Baromi finom lett, komolyan ;-). Édes, mandulás, kívül ropogós, belül puha........hmmmm

2010. március 10., szerda

Csíkos piskótatekercs

Piskótatekercs. A világ legegyszerűbb sütije, de ezen kicsit változtatnom kellett. Bonyolítottam rajta. Túl sok változtatáson nem ment keresztül, csak a mosatlan lett egy kicsivel több :(.
Az interneten már láttam hasonló megoldásokat.

3 tojásból sima sárga piskótát, 3 tojásból pedig kakaós piskótát kevertem be. Habzsákba tettem külön külön, és a sütőpapírral bélelt tepsibe keresztbe csíkokat nyomtam: egy sárgát egy kakaósat és így tovább.... Egyébként ugyanaz, mint a sima piskótatekercs. Barackízzel töltöttem, és ferdén szeleteltem.
Nagyon kapós lett.

Nyaklánc

Fűzök szorgalmasan, és lassan kezdek is belejönni. Könnyebb, mint gondoltam. Lesz még folytatás!

2010. március 9., kedd

Feketeerdő torta




Egy torta ami garantáltan nem hizlal. Erre most szükségem is van. Apa tömegnövelésen van 22kg/3 hónap alatt :-), és hááát vele együtt én is +8kg-ot szedtem fel :-(. Ő örül is neki hogy nagyobb, erősebb; én viszont attól tartok előkandikálnak a hurkáim ha lekerül a télikabát :-(.

Így most ezzel a finomsággal kell hogy beérjétek ti is.

A gyerekeknek készült, és nagy örömmel fogadták.


Hozzávalók:
- hobbi filc barna, fehér színben + egy kevés zöld a levélnek
- piros színű farkasfog
- fehér tépőzár
- fekete szalmagyöngy a tortadarának
- nagyobb piros fagyöngy
- vatelin a töméshez
- cérna
- és sok-sok türelem :)



Irány a játékkonyhaaaaa!!!

2010. március 8., hétfő

Oroszkrémtorta

Elkészítése:
Kerek piskótalapot sütünk. Én most 2 x 3 tojásból csak 19 cm-es pici formában sütöttem. Ha kihűlt mindkét tortalapot kettévágjuk.

Krém: 1 csomag vanília pudingport 4 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral felfőzünk.
3 dl Hulala tejszínt habbá verünk 1 csomag habfixálóval, és amikor a puding már kihűlt hozzákeverjük a felvert tejszínhez.

1 csomag mazsolát rumba áztatunk.

2 fél őszibarackot (befőtt) felkockázunk.

Megtöltjük a tortalapokat úgy hogy az első és a harmadik tejszínes-pudingos krémre rumos mazsit szórunk, a középsőre pedig a barack kerül. Jól lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.

4 dl Hulala tejszínt 2 csomag habfixálóval kemény habbá verünk, és a torta oldalát, és tetejét bekenjük illetve díszítjük tetszés szerint.
Én most ezt a fonott megoldást választottam az oldalára. Akit érdekel hogyan is készül itt megnézheti.

2010. március 7., vasárnap

:-)

Szeretettel köszöntöm az első férfi rendszeres olvasómat!
:-)

(A kép csak illusztráció.)

Almás zseb

Illeskrisz-nél találtam ezt a finomságot.
Rögtön el is szúrtam, mert csak 1 adagot sütöttem.

Először elkészítjük a tölteléket:
30 dkg alma kockát 3 evőkanál cukorral, kevés fahéjjal, fél citrom levével és 2 evőkanál vízzel 5 percig párolunk, majd hűlni hagyjuk.

Míg hűl elkészítjük a tésztát:
Hozzávalók: 10 dkg túró, 5 ek tej, 5 ek olaj, 8 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 kk sütőpor, csipet só
A hozzávalókat összegyúrjuk, melyből lágy olajos tésztát kapunk. Szükség esetén egy kis tejet még önthetünk hozzá.

Lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és egyforma téglalapokra vágjuk. A téglalap egyik felét megszórjuk darált keksszel vagy zsemlemorzsával, és ráhalmozzuk a tölteléket. A zseb két szélét villával összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

2010. március 6., szombat

Csokiba zárt lágytojás


Történt a napokban hogy egy tök jó ötletre bukkantam a jókaja.hu-n. Na azóta nem alszom...
Ma végre nekiláttam. A gyerekek mamáék, Apa dolgozik, mikor ha nem most :).
Kerestem kis méretű lufikat, a vízibombának eldugott lufik jelen esetben nálam végezték. Felfújtam, és olvasztott csokiba mártottam, majd szilikon lapra helyeztem száradni.
Addig elkészítettem a tölteléket. Jelen esetben felvertem a Hulala tejszínt habfixálóval, és összekockázott barackot és apróra tört babapiskótát tettem bele.
Amikor a csoki már jó megszilárdult, a lufit egy tű segítségével óvatosan kiszúrjuk. (Szépen levált a csoki, de a lufit több részletben hámoztam le.)
A tölteléket a csokitojásba kanalazzuk, és tejszínhabot teszünk rá. A tetejét barackkal díszítjük.
Elég macerás úgy hogy tömeggyártásba nem fogok kezdeni az biztos ;-), de a látvány kárpótol :).

Eredeti öltet és elkészítés képekben itt.

Díj

Zsiritől és Hajnaltól kaptam ezt a díjat. Nagyon-nagyon köszönöm :))). Ők is részei az én életemnek :), hiszen gyakran bekukkantok hozzájuk.

Változó hogy kiknél időzök hosszabb ideig. Éppen sütis, varrós, vagy keresztszemes dolgok után kutatok.
Akikhez biztosan benézek:
Felhőlány
Mák
Lidércke
Hajnal
Anyucika
Gizi
Chef Viki
Szepyke
Judith
Raindrop
Gál Edith és
Bebi a legújabb felfedezettem :).
...és persze a többiekhez ahol rendszeres olvasó vagyok ;-).

2010. március 4., csütörtök

Csokiszuflé

Én Chef Vikinél és Felhőlánynál láttam. Tudtam hamarosan ki kell próbálnom.

A recepten nem változtattam, maradt a Felhőlány által megadott. Szó szerint:

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki (80 %)
5 + 1 dkg vaj
2 tojás
2 ek. cukor
1 + 1/2 ek. kakaópor
1/2 ek. liszt
1 tk. vaníliakivonat
csipetnyi fahéj
  1. A sütőt előmelegítem 250 fokra.
  2. A darabokra tört étcsokit a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztom és langyosra hűtöm.
  3. Hozzákeverem a cukrot, vaníliakivonatot, hozzáadom a tojást és az átszitált lisztes-, fahéjas kakaóport, jól összedolgozom.
  4. A szufléformákat (eredetileg 2db-ot, nálam most 3db) alaposan kivajazom, megszórom a kakaóporral és 3/4-ig töltöm a masszával.
  5. Az előmelegített sütőben 5-7 percig sütöm, amíg a teteje megkeményedik, repedezni kezd.

Az árnyékos, vacak képekért bocsiiii :(((((.

2010. március 3., szerda

Nyaklánc

Még nem adtam fel a gyöngyfűzést (de szóljatok ha kellene ;)!). Ettől az apró gyöngytől viszont tényleg tuti az agybaj. Vagy én borítom ki, vagy a gyerekek :(. Lehet nyugdíjas koromra kellene tartogatni ezt a hobbit.



2010. március 1., hétfő

Gyöngyfűzés

Gyöngy állatok, melyeket már régebben készítettem:
... és az újabb alkotás:


Hajni nyakláncait csodálva újra elővettem a gyöngyös dobozomat és fűzni kezdtem. Nem egy egyszerű feladat ez a fűzés, vagy csak nem nekem való :(. Minden esetre még nem adtam fel teljesen, lesz még folytatás. Köszönöm az eddigi segítséget Hajninak :).

És a minta: