2010. április 29., csütörtök

Gyors meggyes morzsatorta

Igazán gyors, és nagyon finom süti. Sőt még tojástakarékos is, mert egyetlen tojás elég hozzá :).

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, csipet só, 1 tojás, 1 sütőpor, 50 dkg liszt, 1 vaníliás cukor
1 üveg meggy befőtt (vagy ízlés szerint más-, esetleg friss gyümölcs)

A hozzávalókat a kézi mixer dagasztóspiráljával morzsalékosra összeállítjuk. Egy 24-26 cm-es tortaformát kikenünk zsiradékkal, majd belisztezzük. A tészta kétharmad részét beletöltjük a formába, egy részéből peremet formálunk. Ráterítjük a magozott, lecsöpögtetett meggyet, majd végül a maradék tésztával beborítjuk. Megszórjuk mandula forgáccsal vagy mogyoróval. Előmelegített sütőben 190 fokon 30 percig sütjük.

2010. április 26., hétfő

Kukorica prósza

Nem egy mutatós süti az biztos, de annál finomabb. Azon ritka sütik közé tartozik, amelynek a széle a legfinomabb.
Szerintem hasonlít a meggyes lepényhez egy kicsit.

Hozzávalók:
10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, pici só, 3-4 pohár kefir, 8-9 ek (12dkg) kukoricaliszt, késhegynyi sütőpor
A tetejére: 1 pohár tejföl, házi szilvalekvár

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást a csipetnyi sót, majd a kefirt. Végül belekeverjük a sütőporos kukoricalisztet.
Kivajazott, kukoricalisztezett (22cm x 38cm-es) tepsibe öntjük, és megpöttyözzük tejföllel, és szilvalekvárral.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük. Porcukrozva tálaljuk.


Köszönet a receptért Pücskének :)!

2010. április 25., vasárnap

Medvehagymás pogácsa

Végre a Metro-ban sikerült medvehagymát vásárolnom, törtem is a fejem mihez használjam fel. Legelőször a Felhőlány tejfölös-medvehagymás muffin-ja ugrott be, de Apa azt mondta a muffin neki csak édesen jöhet. Jó gondoltam, ha a medvehagymát és a sós muffint külön külön se egyszerű elfogadtatnom, az együttes megjelenésre így nálunk még várni kell. Biztosra akartam menni, ezért a jól bevált tejfölös pogácsa receptemnél maradtam. Sajnos a vége így is az lett hogy máskor ne rontsam el a pogit holmi medvehagymával......................hát evvan :(.
Medvehagymával, vagy anélkül, de nálunk ez a nyerő pogi. Nekem azért így is finom lett.

2010. április 17., szombat

Levelecske

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, a tojások összsúlyával megegyező cukor és liszt (nálam 18-18 dkg), zöld ételfesték

Krém:1 csomag főzős puncspudingpor, 4 ek cukor, 4 dl tej, 13 dkg vaj, 8 dkg porcukor + magozott rumos meggy

A tészta hozzávalóit fakanállal jól kidolgozzuk, majd egy fél órára a hűtőbe tesszük. A pihentetés után sütőpapíros tepsibe teáskanállal 6 db korongot kenünk. Előmelegített sütőben 170 fokon addig sütjük, míg a süti széle színeződni kezd. Amikor a sütőből kivesszük, egy széles pengéjű késsel fellazítjuk a korongokat és egy vastag konyharuhával vagy edényfogóval összecsípjük a széleit. 9 db-nál többet ne süssünk egyszerre, mert az utolsó darabok már megszilárdulnak, és nem ragadnak össze.
A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal.

A kihűlt levelekre nyomózsákból krémet nyomunk, majd egy meggyel díszítjük.

Finom piskótaszerű tészta, puncskrémmel. Hmmmmm nem is gondoltam hogy ennyire finom lesz :).

Krisz köszi a receptet.

2010. április 16., péntek

Mézes ostya


Már régóta szemezgetek az üzletekben kapható mézes ostyával, még sosem ettem :(. Gondoltam inkább sütök én magam. Így összehasonlítani ízre nem tudom, de az enyém világosabb lett, valószínű az akác méz miatt.
Hozzávalók: 125 g vaj
125 g méz
80g barna cukor
2 tojás
250 g finomliszt
250 ml meleg víz
fahéj, mézeskalács-fűszerkeverék ízlés szerint
A vajat a mézzel kicsit mikróban felmelegítettem, majd hozzáadtam a barna cukrot a tojásokat és a fűszereket, és habosra kevertem. Amikor már egyneművé vált, beleszitáltam a lisztet, és végül fokozatosan hozzáöntöttem a meleg vizet. Előmelegített ostyasütőben sütöttem.
Ahogy hűl ki, úgy válik finom ropogóssá. Teával be is vágtam vagy hármat, nekem nagyon ízlik.

Én ehető poharat is készítettem, fagyihoz vagy pohárkrémekhez.
A meleg ostyát egy lefordított pohárra helyeztem, majd rátettem egy másik poharat.

2010. április 14., szerda

Silser kifli

Hozzávalók (6 db kiflihez!):
75ml tej
75 ml víz
2 ek olaj
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
1 tk cukor
7 g só
2 dkg élesztő

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kenyérsütőbe pakoltam, majd rábíztam a dagasztást. Amikor leállt a gép kivettem a tésztát és 6 részre vágtam. Egyenként kinyújtottam majd kiflinek feltekertem. 10 percet pihentettem.
Addig elkészítettem a mártólét:
1 l víz
5 dkg szódabikarbóna ( nálam most kevesebb, ezért lett világosabb)
1/2 tk só
ezeket forralom, majd a kifliket 40 másodpercre a vízbe helyezem. Utána óvatosan kiemelem, lecsöpögtetem, és sütőpapíros tepsibe helyezem. Amikor mind a 6 darab a tepsiben van, pengével bevágjuk néhány helyen, és letakarva 40 percig kelesztjük.
Végül előmelegített sütőben 175 fokon 18 percig sütöttem.

A recept Kuzsutól származik, köszönet érte. Nagyon finom lett, csak kevés.

2010. április 11., vasárnap

Sajtkrémes rudak

Gyors, egyszerű, finom rágcsálnivaló.

Hozzávalók: 1 csomag (0,5 kg) leveles vajastészta
125g krémsajt
1 tojás lekenni
szezámmag

A tésztát kettévágjuk 1/3-2/3 arányban, és vékonyra nyújtjuk. A nagyobbat megkenjük sajtkrémmel, a kisebbet rácsozóval bevágjuk, és még zárt állapotában lekenjük felvert sós tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Óvatosan kicsit széthúzva a sajtkrémes tésztára helyezzük. Pizzavágóval vagy derelyevágóval csíkokra vágjuk. Forró sütőben sütjük, de vigyázzunk, mert a sajtkrém hamarabb pirul!
Legközelebb füstölt sajttal is kipróbálom.

2010. április 10., szombat

Született tehetség

... vagyok Belly szerint :).

A válaszaim:
Becenév: Andi
Lakhely: Debrecen
Magasság: 183 cm
Névnap: április 18
Testvér: 1 húgom van
Anyanyelv: magyar
Beszélt nyelvek: német (egyre kevésbé)
Gyűjtemény: konyhai kütyük
Cipőméret: 40-41
Iskola: 1. az utolsó: BMF -könnyűipari mérnöki
2. tanárként jelenleg a szabadságomat töltöm a gyerkőcök után december 24-ig :) :o
Kedvencek: nem is tudom...
Zsebpénz: rég volt
Álom: ha most leírom, nem fog teljesülni
Háziállat: jelenleg halak. Volt két tenyérnyi teknősünk, melyek mindkét gyerkőc ujját megharapták, Apa becserélte a kereskedőnél 2 kicsire, őket Tami harapta meg. Az egyik hamar fel is adta, a másik csak azután, hogy Tami autózott vele, hangosan brümmögött, miközben tolta a járólapon :((((. Ő is feladta. :((((

Én Hajnal-nak szeretném továbbadni a díjat, mert ő gyöngyfűzésben igazán tehetséges. Gyögyörű munkáival, engem -kezdő gyöngyfűzőt- teljesen elkápráztat.

2010. április 9., péntek

Emeletes élvezet



Egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam a receptet. Gabiéknál nagy kedvenc ez a süti, de most már nálunk is az lesz :).
A "calici-s tisztítókúra" után ugye krémesre vágytam, na most eljött az ideje :).

Hozzávalók:
1.réteg
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 5 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- kevés tej

2.réteg
- 20 dkg túró (nálam 25 dkg)
- porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 dl tejszín

3. réteg:
- 2 csomag Aranka vaníliás krémpor
- 5 dl tej
- 1 vaníliás cukor

4. réteg
- 2 dl tejszín
- 5 dkg porcukor

A tetejére csokireszelék.


A kekszet a margarinnal és a porcukorral kevés tejjel összegyúrjuk és egy magasabb falú közepes méretű tepsi aljára kekszmorzsát szórunk, majd belenyomkodjuk a masszát. Én szögletes sütikeretet használtam a mérete: 18,5cm x 27,5cm.

A második réteghez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a felvert tejszínt. Én annyit módosítottam rajta hogy a 25 dkg túrót mindet beletettem és 2,5 dl Hulalát adtam hozzá felverve, így cukrot nem tettem bele. A kapott túrós-tejszínes krémet a kekszes alapra simítjuk.

A harmadik réteghez a 2 csomag krémport a tejjel elektromos habverővel kikeverjük, majd a túrós krémre simítjuk.

A negyedik réteghez a tejszínt a cukorral felverjük. Én itt is 2,5 dl Hulalát használtam, cukrot nem tettem hozzá, viszont egy habfixálót igen. A vaníliás krémre simítjuk.

Végül megszórjuk csokireszelékkel. Én Caravella tej darával és pörkölt aprított mogyoróval szórtam meg.
Tényleg nagyon-nagyon finom, és mutatós süti.
Gabi köszi a receptet, ha van még hasonló szuper recepted ne titkold :)!

2010. április 6., kedd

Cseresznyés-csokis keksz


Egy gyors finomság. Máté fiam szerint annyira finom, hogy vigyáznunk kell, meg ne együk mindet, és maradjon Apának. Legközelebb dupla adagot készítek.

Hozzávalók:
8 dkg vaj
9 dkg porcukor
1 tojás
1 tk vaníliaaroma
1 tk sütőpor
17 dkg liszt
8 dkg kandírozott cseresznye + díszíteni (+ közben kóstolgatni :))
2-3 ek étcsoki csepp

A margarint a cukorral, tojással, vanília aromával, sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Végül az apróra vágott kandírozott cseresznyét, és a csoki cseppeket óvatosan belekeverjük. Vizes kézzel golyókat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, lelapítjuk, és egy fél cseresznyével díszítjük.
Előmelegített sütőben175 fokon 10-12 percig sütjük.

2010. április 5., hétfő

Shrek szelet


Mákvirágnál láttam, és azonnal megtetszett ez a süti.

Hozzávalók:
25 dkg margarin
30 dkg porcukor
9 ek forró tej (kb. 100 ml)
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg darált keksz

I.10 dkg darált dió
1/2 ek. rum(aroma)
3-4 dkg kakaó

II.1 mandulaaroma

A hozzávalókat összegyúrjuk. Először a margarint a porcukorral, majd a többi hozzávalóval. Kétfelé osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a diót, a rumaromát, és a kakaóport. A másikfeléhez pedig a mandulaaromát.
Én egy műanyag szögletes edényt béleltem ki folpackkal és először a kakaós, majd a mandulás réteget nyomkodtam bele. Hűtőbe tettem, majd amikor kellően megszilárdult a folpack segítségével tálcára tettem és ét tortabevonóval bevontam.
Az eredeti recept külön margarinos-kakaós mázat ír.

Aki a Sport szeletet és a Hamis marcipángolyót szereti, egyrészről rossz ember nem lehet, másrészről ez is nagyon fog ízleni neki :).
Köszi a receptet Mákvirág! Tényleg egyszerű, és nagyon finom süti.


A számlálóm hamarosan 100000-re fordul át. Számomra ez borzasztó hihetetlen, hogy ennyien olvastok. Nagyon megköszönném, ha egyetlen megjegyzéssel jeleznétek, hogy itt jártatok. Nagyon kíváncsi vagyok kikből tevődik össze a napi 400-1100 kattintás.
Köszönöm a látogatást mindenkinek, és remélem a jövőben is találtok nálam jó dolgokat :)!

2010. április 4., vasárnap

2010. április 2., péntek

Fahéjas kacsa

Hozzávalók:
24 dkg liszt
1 tojás
18 dkg barnacukor
18 dkg vaj
1 tk fahéj
1 tk sütőpor
csipetnyi só

40 szem mazsola
40 db tökmag

A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót tálba szitáljuk. A puha vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a barnacukrot. Robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd fokozatosan a a száraz hozzávalókat is. Két cipóba osztjuk, és a hűtőbe tesszük fél órára.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivesszük a tésztát a hűtőből. 20-20 gombócot gyúrunk belőle, majd egyenként "kígyókat sodrunk belőle. 2/3 részét feltekerjük csiga alakban -ez lesz a kacsa teste, a maradék 1/3 részt ellenkező irányban csavarjuk fel -ez lesz a feje. A szemének mazsolát teszünk.
Ezután kicsit lapítunk rajta, majd a tökmagot a fejébe nyomjuk :-O :D.
Áttesszük a tepsibe ne túl közel egymáshoz, mert nőni fognak.

8-10 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom. Sokáig eláll, elvileg. Szerintem nálunk már holnapra se marad .
Forrás: 1001 Aprósütemény c. könyv (melyben még fahéjas kristálycukorral is megszórja sütés előtt)

Húsvéti csipeszfigurák