2010. július 27., kedd

Hello Kitty-s oviszsák és tornazsák



Ilyen zimankós időben mit is lehet csinálni süti sütésen kívül, hááát persze hogy varrni :D. Legalább behozom a lemaradásaimat .

Akik kértek Hello Kitty-s vagy Micimackós kötényt esetleg táskát most talán el is készül ;-).

2010. július 25., vasárnap

Ostyás őzgerinc


Tudom ezzel a fotóval nem sok embert győzök meg, de tényleg nagyon-nagyon finom süti ;-).

A recept Belly-nél megtalálható itt.

2010. július 24., szombat

Juhtúrós pogácsa

Juhtúrót vásároltunk hirtelen felindulásból, bár voltak fenntartásaink. Történt egyszer, hogy a görög salátához nem tehéntejből készült feta sajtot vettünk, és maradjunk annyiban, hogy a karakteres illat és íz nekünk nem jött be :P :S. Hasonlóra számítottunk. Az eredmény azonban mindent fölülmúlt, isteni fini pogi lett belőle.
Konkrét receptem nem volt hozzá, így a keresőhöz fordultam, és Ottis Juhtúrós pogácsája mellett döntöttem.
Jó döntés volt.

A recept Ottisnál megtalálható: itt.

2010. július 23., péntek

Almás-kekszes süti

Valamikor tavasszal készítettem, bár a fotó kicsit ősziesre sikerült.
Szerintem most nyáron még finomabb lehet, friss nyári almából.

Hozzávalók:
  • 50 dkg szögletes háztartási keksz
  • 1,25 kg alma
  • 8 dl + 9 evőkanál víz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 csomag főzős vaníliás pudingpor
A tetejére:
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 5 dkg margarin
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

A recept egy Rama-s receptfüzetből való.

2010. július 19., hétfő

Karamellfagylalt


Az alapját a CHILI & VANILIA által készített fagyi adta, enyhe módosítással.

Hozzávalók:
  • 10 dkg + 3 ek kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 1 kk vanília kivonat
  • 20 dkg enyhén sózott (!!!) krémsajt (nálam most penny-s, akciós Campus)
A cukrot egy ek. vízzel karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. A tojássárgáját habverővel fehéredésik keverjük a 3 evőkanál cukorral, majd lassan hozzáöntjük a karramellás tejet. A tejes lábasba beletesszük a krémsajtot, és habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejes tojássárgáját krémet. Pár percig főzzük, majd lehűtjük, és fagyasztjuk.
Én fagylaltgép híján többször kivettem átkeverni, és készítettem pálcikás változatban is.
Az íze igazán finomra sikerült, szerintem teljesen olyan, mint a Werther's Original cukorkáé. Karamella rajongóknak tuti siker.

2010. július 14., szerda

Textilkönyv

Ma ebben a hőségben varrásra adtam a fejem, Taminak készítettem egy újabb textilkönyvecskét. :)

2010. július 8., csütörtök

Kókuszkocka másként

Edónál láttam, és rögtön megtetszett. Ő már biztosra ment az elkészítésénél, mivel az Ottis által készített változatot már kóstolta, így tudta mennyire finom is lesz. A kókuszos sütik nálunk is nagyon kapósak.
Nekem másnap lett a legfinomabb :), a gyerekeknek pedig különösen ízlett.

Hozzávalók:
  • 32 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 evőkanál méz
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál kakaópor
A mázhoz:
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • rumaroma
A tojást a cukorral, vajjal, mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Végül beleszitáljuk a sütőporos kakaós lisztet. Sütőpapíros tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 percig sütjük. Kihűlés után felkockázzuk.
Vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit a vajjal, majd hozzáöntjük a tejszínt és a rum aromát. Amikor már egynemű belemártogatjuk a kockákat, majd kókuszreszelékbe forgatjuk, és hűtőben jól lehűtjük.
Köszönöm a receptet Ottisnak és Edónak.

2010. július 7., szerda

Mónitól kaptam...


Köszönöm itt is :). Gyönyörű!

Meggyes-vaníliás papucs

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dl tej (nekem több kellett hozzá)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 3 dkg cukor
  • (én tettem bele 2 tojássárgáját is)
A töltelékhez:
  • 20 dkg magozott meggy
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
Tojás a lekenéshez.

A hozzávalókat a kenyérsütőbe pakoltam, és dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam. Amikor megkelt, lisztezett nyújtólapon vékonyra nyújtottam, négyzetekre vágtam, és megtöltöttem pudinggal amibe pár szem meggyet is nyomkodtam. A tészta két sarkát egymásra hajtottam, és összenyomtam, majd felvert tojással lekentem és kicsit kelni hagytam.
Előmelegített sütőben 170 fokon sütöttem.
Nekem kb 28-30-as papucsok lettek :D.

Eredeti recept a Nők Lapja Konyhájában található.