2014. május 2., péntek

Kürtőskalács

Hozzávalók:
  • 6 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kg liszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • reszelt citromhéj 
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Amikor megkelt 10 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, és 2,5 cm-es csíkokra vágjuk. A megolajozott fa dorongokra, esetleg alufóliával becsomagolt sörös dobozra csavarjuk, fél cm-es átfedéssel. Enyhén átgörgetjük, hogy a rétegek jól fedjék egymást. Megolajozzuk, és kristálycukorba forgatjuk. Parázson megsütjük, esetleg forgónyárson grill programon, hőlégkeveréssel 210°C fokon sütjük. A fényképen látható kalács most az utóbbi megoldással készült.

Forrás: Illéskrisz