2009. augusztus 29., szombat

Körtekrémleves mandulával

Nagyon sok körtét kaptunk, és gondolkodóba estem mit is csináljak belőle. Aztán eszembe jutott a "Hagyományok-Ízek-Régiók" c. füzetecskémben lapuló recept. Íme:

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg érett körte, 4 evőkanál cukor, körömnyi gyömbér, 2-3 szegfűszeg, 2-3 karika citrom, 2 evőkanál étkezési keményítő, 10 dkg mandula, 2 dl tejszín

A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, és a gyümölcshúst cikkekre vágjuk. Annyi cukorral, gyömbérrel, szegfűszeggel és citrommal fűszerezett vízben, amennyi éppen ellepi, vajpuhára főzzük. Amikor elkészült, a gyömbért, a szegfűszeget és a citromkarikákat kidobjuk, majd a körtét levével együtt turmixoljuk. A levest a tűzre visszatesszük, és az egy kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Ezután hagyjuk kihülni, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Amíg hül a mandulát megpirítjuk. Tálalás előtt a levest hideg tejszínnel összekeverjük, levescsészében, manduladarabokkal meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése