2010. január 15., péntek

Sós teasütemény

Andi konyhájában találtam rá erre a sós finomságra. Tényleg nagyon finom, a gyerekeknek is nagyon ízlett.

Hozzávalók a tésztához :

1 kg liszt, 0.5 kg margarin, 3 dl hideg tejszín és annyi hideg víz amennyit a tészta felvesz, hogy nyújtható legyen, 6 db tojássárgája, 5 dkg só, 1 db élesztő

A lekenéshez tojás.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, úgy hogy az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe de nem kell keleszteni. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük tojássárgájával ( lekenhetjük egész tojással is de a csak sárgájával szebb színe lesz ). Ezután hűtőbe tesszük 2 órára, addigra áthűl úgy a tészta, hogy szépen szeletelhető legyen.

A kívánt formára vágjuk. Felvágás után újra lekenjük tojással és megszórjuk, amivel szeretnénk. Pl. : reszelt sajt, köménymag, darált mák, lenmag, szezámmag, durvára őrölt mandula, darált dió.

180 – 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp : a 3 dl tejszín helyettesíthető 3 dl tejföllel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése