2010. május 8., szombat

Rebarbara torta

Hetek óta tartó rebarbara vadászatom a Metro-ban végül sikerrel zárult. Bár egy ideig epres-rebarbarás sütiben gondolkodtam, végül mégis csak egyedül a rebarbara került a tortára.

Hozzávalók a tésztához:
1 citrom héja, 1 egész tojás és 2 tojássárgája, 12,5dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 5 dkg étkezési keményítő, 15 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 1/2 kk fahéj, 1 csipet só

A tetejére: 50 dkg rebarbara, 10 dkg cukor
2 tojásfehérje, 2 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 kk citromlé

Az oldalára: 3 ek baracklekvár, 3-4 dkg pirított tört mogyoró

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és egy kikent 24 cm-es tortaformába töltjük, és egyenesre simítjuk. A meghámozott és 3 cm-esre darabolt rebarbarát a masszára helyezzük, és rászórunk 10 dkg cukrot. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük.
Ezalatt a tojásfehérjét a citromlével keményre verjük, közben hozzáadjuk a cukrot és a mézet is.
40 perc sütés után a tortát kivesszük,tojáshabból először rácsot készítünk a tetejére, majd a szélét díszítjük, majd visszatesszük 150 fokos sütőbe még 15 percig.
Kivesszük a sütőből, és ha kihűlt lekvárral megkenjük az oldalát, és mogyoróval megszórjuk.

Sajnálom kicsit, hogy a tetejét nem a jól bevált habkarikának is használt tojásfehérjével díszítettem, sokkal mutatósabb lett volna. Egyébként finom lett.

Az Örömteli sütés c. könyvből.

4 megjegyzés:

  1. Így is nagyon mutatós! Nem ettem még rebarbarát, de a Te tortádat negyon megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Melinda! Neked azért sütnék egy szebbet ;-).
    A rebarbara nem egy nagy kaland, legalábbis mi nem ájultunk el tőle.

    VálaszTörlés
  3. Rebarbarát még nem ettem, de a süti gyönyörű

    VálaszTörlés
  4. Ez valami fantasztikusan néz ki! :) Nagyon guszta és mutatós! :) Az idén még nem sikerült friss rebarbarába botlanom, de talán a 7végén eljutok a piacra... :)

    VálaszTörlés