2009. január 11., vasárnap

Franciakrémes



Franciakrémes (erie):

A tészta bolti leveles vajas, amiből 2 lapot nyújtunk (kb. 28×35)

Krém:

6 tojásfehérje

3 csomag vaníliás puding

20 dkg cukor

2 vaníliáscukor

1,15 liter víz (1 liter víz + 1,5 dl tej)

A tojásból habot verünk, ehhez mehet a cukornak kb. fele.

A pudingot a vízzel , maradék cukorral keményre főzzük, belekeverjük a vaníliás cukrokat.

Hozzáadjuk a forró pudinghoz a tojáshabot és 3-5 percig együtt főzzük. Alulról felfelé kavarjuk, nem verjük.

Melegen az egyik lapra öntjük, a széléhez kartonból lehet gyártani csíkot, ami dermedésig megtartja.

Ha kihűlt, a tetejére 0,5l Hulalaából vert hab simítható, ezzel nagyon finom és magasabb is lesz.

+ én mázat is készítettem a tetejére:

Hozzávalók a mázhoz:

-1/2 kk. instant kávé
-20 dkg cukor
-7 dkg vaj
-4-5 evőkanál tej.

Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.
Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény. gyengén felkockázzuk (7×7-es 20 db), nem kell, hogy darabokra essen, így könnyebb rátenni a sütire.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése