2009. január 18., vasárnap

Kígyórétes


Kígyórétes

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg vaj, margarin v. 20 dkg zsír

1 egész tojás és 1 tojás sárgája

2 kanál cukor

2 dkg élesztő

kevés langyos tej

Az élesztőt 1 dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. 25 dkg vajat vagy margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, 1 tojást, 1 tojás sárgáját, csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, majd 50 dkg lisztet is. Összegyúrjuk és 4 cipóra osztjuk. A cipót henger alakúra sodorjuk és kb. 40x25 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben bevagdaljuk. A simán maradt közepét hosszában ráhelyezzük a tölteléket. Majd a bevagdalt széleket keresztbe, egymásra hajtogatjuk, tojással lekenjük és jó meleg sütőben megsütjük. A megsütött rétest ferdén szeleteljük.

A kígyórétest tölthetjük almával, túróval, dió- és máktöltelékkel, lekvárral, meggyel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése