2009. augusztus 9., vasárnap

Berliner

Az egyeki cukrászda mintájára készült :). Az tudni kell Egyeken nem túl bő a kínálat sütikből. Évek óta ugyan az, és csak csupa klasszikus süti: krémes, lúdláb, mignon stb. Semmi új. A Berliner is ilyen, de nekünk szülőkhöz hazalátogatóknak különösen sokat jelentő, utánozhatatlan süti. Ilyet tényleg sehol nem lehet kapni. Szóval a lehetetlent próbáltam meg amikor utánozni próbáltam. A technika már megvan, az íz majdnem ugyanolyan. Még egy kicsit dolgozom rajta legközelebb.


1.Linzertésztát készítünk. 300 g liszt 200 g vaj 100 g porcukor 1 tojás A lisztet a vajjal gyorsan elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, összegyúrjuk és hűtőbe tesszük. kb 5 mm vastagra nyújtjuk, és forró sütőben félig megsütjük.

2.Megkenjük sárgabarackízzel.

3.Őrölt dióból, édesmorzsából, cukorral, mazsolával forrázott tölteléket készítünk (tejjel). A tölteléket a lekváros tésztára terítjük.

4.Piskóta tésztát készítünk, és egy nyomózsákból a tésztára rácsot nyomunk. Forró sütőben készre sütjük.



2 megjegyzés:

  1. Képzeld Andi! A hapekom is debreceni, és a Csapó utcai non-stop pékségből szokott nekem hozni berlinert. Nagyon régóta vadászom a receptet, de sehol nincs. Ott akkora berlinerek vannak, mint egy fél tégla. :D Nem ismered?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A pékség beazonosítása sikerült, amint arra járok egy kis kóstolóra mindenképpen betérek :). Köszi az infót ;).

    VálaszTörlés