2009. augusztus 30., vasárnap

Gombaleves

Szintén a "Hagyományok-Ízek-Régiók" c. füzetből való a recept. Ezt a levest nagyon-nagyon szeretjük. Nem most készítettem, csak a fényképre most bukkantam rá, gondoltam megosztom veletek. A képen nem túl guszta tudom :(, de tényleg finom!!!!!!

Hozzávalók 4 személyre: 10dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 30dkg erdei gomba vegyesen(én laskagombával szoktam), őrölt bors, só, 2,5 dl erőleves, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a zsírját kisütjük. A finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A megtisztított gombát is rádobjuk, megsózzuk, borssal fűszerezzük. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk, majd a forró levessel felengedjük, végül a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forrni hagyjuk, majd petrezselyemmel meghintve vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

2009. augusztus 29., szombat

Körtekrémleves mandulával

Nagyon sok körtét kaptunk, és gondolkodóba estem mit is csináljak belőle. Aztán eszembe jutott a "Hagyományok-Ízek-Régiók" c. füzetecskémben lapuló recept. Íme:

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg érett körte, 4 evőkanál cukor, körömnyi gyömbér, 2-3 szegfűszeg, 2-3 karika citrom, 2 evőkanál étkezési keményítő, 10 dkg mandula, 2 dl tejszín

A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, és a gyümölcshúst cikkekre vágjuk. Annyi cukorral, gyömbérrel, szegfűszeggel és citrommal fűszerezett vízben, amennyi éppen ellepi, vajpuhára főzzük. Amikor elkészült, a gyömbért, a szegfűszeget és a citromkarikákat kidobjuk, majd a körtét levével együtt turmixoljuk. A levest a tűzre visszatesszük, és az egy kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Ezután hagyjuk kihülni, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Amíg hül a mandulát megpirítjuk. Tálalás előtt a levest hideg tejszínnel összekeverjük, levescsészében, manduladarabokkal meghintve tálaljuk.

2009. augusztus 22., szombat

Papagáj szelet

A receptet "teszveszes barátnőmtől" Mónitól kaptam. Náluk már kóstoltam és nagyon ízlett. Kinézetre nekem kicsit más lett, de ízre nagyon finom;).
Hozzávalók:
4 tojás, 30 dkg kristálycukor, 25 dkg ráma, 1 tejföl, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 vaníliapuding, 2 evőkanál kakaópor, 1 puncspuding

mázhoz: 1csomag(10dkg-os) vaj, 25 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál forró víz.

Tészta: a 4 tojást, a 30 dkg cukrot 25 dkg rámával habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a 2 dl tejfölt, 30 dkg lisztet amiben 1 csomag sütőport elkevertünk.
3 tálba tesszük:

Az elsőbe 1 csomag vaníliapudingot és 1 csomag vaníliacukrot teszünk.
A másodikba 2 ek.kakaóport.
A harmadikba 1 cs. puncspudingport.

Zsírozott lisztezett tepsibe nyomkodjuk őket egymásra,és így 3 színű lesz.

Amikor nyomkodom a tepsibe,egy kicsit mind a 3 tetejét megszórom liszttel hogy könnyebb legyen belenyomkodni.(tepsiméret:kb 29x34cm)


Máz:
A csomag vajat,a 25 dkg porcukrot,a 3 ek.kakaóport a 3 evőkanál forró vízzel jól kikeverjük(én picit szoktam gázon melegíteni hogy jobban olvadjon el a vaj),és ezt a kihűlt tésztára öntöm.Nekem ez máz nagyon soknak bizonyult, fele megmaradt :(.

Vervaco - Espresso

2009. augusztus 21., péntek

2009. augusztus 9., vasárnap

Berliner

Az egyeki cukrászda mintájára készült :). Az tudni kell Egyeken nem túl bő a kínálat sütikből. Évek óta ugyan az, és csak csupa klasszikus süti: krémes, lúdláb, mignon stb. Semmi új. A Berliner is ilyen, de nekünk szülőkhöz hazalátogatóknak különösen sokat jelentő, utánozhatatlan süti. Ilyet tényleg sehol nem lehet kapni. Szóval a lehetetlent próbáltam meg amikor utánozni próbáltam. A technika már megvan, az íz majdnem ugyanolyan. Még egy kicsit dolgozom rajta legközelebb.


1.Linzertésztát készítünk. 300 g liszt 200 g vaj 100 g porcukor 1 tojás A lisztet a vajjal gyorsan elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, összegyúrjuk és hűtőbe tesszük. kb 5 mm vastagra nyújtjuk, és forró sütőben félig megsütjük.

2.Megkenjük sárgabarackízzel.

3.Őrölt dióból, édesmorzsából, cukorral, mazsolával forrázott tölteléket készítünk (tejjel). A tölteléket a lekváros tésztára terítjük.

4.Piskóta tésztát készítünk, és egy nyomózsákból a tésztára rácsot nyomunk. Forró sütőben készre sütjük.



2009. augusztus 3., hétfő

Sült csirke tükörtojással

No nem egy szokatlan gasztronómiai párosításról van szó, csupán a gyermekeim örömére egy kis filc "finomságról".
A tükörtojást palacsintához hasonlóan dobálják a serpenyőből :). Szerintem lesz folytatás ;).

2009. augusztus 1., szombat

Almagombóc

Almagombóc (emyradiator-nlc)

Hozzávalók: 1kg alma, 8 dkg vaj/margarin, 2 tojás, 20 dkg búzadara, 2 dl tej, 5 dkg cukor, só, zsemlemorzsa, fahéjas porcukor.

Elkészítés: almát meghámozni, magházat kivágni, apróra vágni/v.reszelni. Összekever olvasztott vajjal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal csipet sóval és annyi zsemlemorzsával, hogy gombócokat lehessen formálni. Fél órát állni hagyni, hogy a dara megduzzadjon. Gombókat forró vízben kifőzni, /felszínre bukkanásuk után még kb. 4-5 percig főzni, 1-et kettévágni, hogy jó-e a közepe. Tálalótálat vékonyan megolajoz, morzsával megszór, hogy a gombócok ne ragadjanak le. Fahéjas porcukorral megszórva tálalni.



Micimackós konyhai kiegészítők


...az én Kiskuktámnak.
A micimackós konyhához, micimackós kiegészítő dukál. A kötényen pár napig gondolkodtam, hogy Micimackót hogyan csempésszem bele, de így döntöttem hogy a mellrészen lesz.
A keresztszemes megoldás azonban nem volt kérdés :).