2010. december 31., péntek

2010. december 23., csütörtök

2010. december 21., kedd

Mákos linzer


A mákos sütik a nagy kedvenceink közé tartoznak, így talán nem meglepő, hogy a Nők Lapja Konyha decemberi számából ez a linzer rögtön elnyerte a tetszésünket.

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 4 dkg darált mák
  • 14 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • lekvár, csokoládé és szórócukor

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, és jól meglisztezett nyújtólapon 3 mm vastagra kinyújtjuk . Különböző formákat szúrunk ki belőle, melyeket 180°C fokon sütünk kb. 12 percig.
A kihűlt linzereket megtöltjük lekvárral, majd olvasztott csokiba mártjuk, vagy csak lecsurgatjuk. Szórócukorral tovább díszíthetjük.


2010. december 9., csütörtök

Leveles tésztából készült szaloncukor


Valamikor augusztus elején sütöttem a Kifőztük Karácsony jótékonysági különszámába. Valami egyszerű, de igazán mutatós és finom sütit szerettem volna. Ez olyannyira sikerült is, hogy számtalan blogon megtalálhatjátok a süti receptjét, sőt még a fényképeket is ellopták hozzá :-(. Többen a dicsérő megjegyzéseket is pofátlanul bezsebelték :-((((.

A Kifőztük Karácsonyt szerzői jogok védik, ami az én receptemre és fényképeimre is érvényesek. A donna.hu és a karácsony.hu kivételével az engedélyem nélkül sehol nem jelenhet meg, ellenkező esetben megteszem a szükséges lépéseket -mint ahogyan eddig is.



A szaloncukor a karácsony elengedhetetlen édessége. Ki gondolná, hogy népszerűsége a 19. század elejére nyúlik vissza. Bizton állíthatom, hogy Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül. Évről évre nő az ízválaszték, van miből válogatni bőven. Legalább ilyen tradicionálisak a dió- és a máktöltelékkel készült sütemények és kalácsok. E kettőt szerettem volna ötvözni, amikor a leveles tésztát dióval és mákkal töltöttem és szaloncukor alakúra formáztam. Az ünnepi sürgés-forgásban nem mindig marad idő nehéz és bonyolult sütik elkészítésére, ez a süti azonban az utolsó percekben is megmentheti a háziasszony becsületét.

Hozzávalók

  • 50 dkg leveles tészta

a diós töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola

a mákos töltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
  • fél citrom reszelt héja

a tészta nyújtásához:

  • liszt

a tészta megkenéséhez:

  • 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


További karácsonyi receptek a Kifőztük Karácsony jótékonysági különszámában találhattok.

Töltsd le Te is, és segítsünk együtt, hogy mindenkinek boldog karácsonya legyen!

2010. december 6., hétfő

Thomas-os kötény

A micimackós, és a Hello Kitty-s kötény után a kisfiúk nagy kedvence a kötényen: THOMAS a gőzmozdony :-). Ez még csak a prototípus, remélem lesz még szebb is.

2010. december 5., vasárnap

Narancsos-csokis muffin

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál narancslekvár
  • 3 evőkanál narancslikőr
  • 15 dkg liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • étcsoki cseppek
  • kockázott narancshéj
A tojásokat elkeverjük a cukorral, majd a többi nedves hozzávalóval, és beleszitáljuk a kakaós-sütőporos lisztet. Végül beleforgatjuk a csokicseppeket és a narancshéjat. A muffinsütőt kibéleljük a papírkapszlikkal, majd megtöltjük a tésztával (a tetejét megszórhatjuk csokival és narancshéjjal). Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 16 percig sütjük.