2010. december 9., csütörtök

Leveles tésztából készült szaloncukor


Valamikor augusztus elején sütöttem a Kifőztük Karácsony jótékonysági különszámába. Valami egyszerű, de igazán mutatós és finom sütit szerettem volna. Ez olyannyira sikerült is, hogy számtalan blogon megtalálhatjátok a süti receptjét, sőt még a fényképeket is ellopták hozzá :-(. Többen a dicsérő megjegyzéseket is pofátlanul bezsebelték :-((((.

A Kifőztük Karácsonyt szerzői jogok védik, ami az én receptemre és fényképeimre is érvényesek. A donna.hu és a karácsony.hu kivételével az engedélyem nélkül sehol nem jelenhet meg, ellenkező esetben megteszem a szükséges lépéseket -mint ahogyan eddig is.



A szaloncukor a karácsony elengedhetetlen édessége. Ki gondolná, hogy népszerűsége a 19. század elejére nyúlik vissza. Bizton állíthatom, hogy Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül. Évről évre nő az ízválaszték, van miből válogatni bőven. Legalább ilyen tradicionálisak a dió- és a máktöltelékkel készült sütemények és kalácsok. E kettőt szerettem volna ötvözni, amikor a leveles tésztát dióval és mákkal töltöttem és szaloncukor alakúra formáztam. Az ünnepi sürgés-forgásban nem mindig marad idő nehéz és bonyolult sütik elkészítésére, ez a süti azonban az utolsó percekben is megmentheti a háziasszony becsületét.

Hozzávalók

  • 50 dkg leveles tészta

a diós töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola

a mákos töltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
  • fél citrom reszelt héja

a tészta nyújtásához:

  • liszt

a tészta megkenéséhez:

  • 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


További karácsonyi receptek a Kifőztük Karácsony jótékonysági különszámában találhattok.

Töltsd le Te is, és segítsünk együtt, hogy mindenkinek boldog karácsonya legyen!

17 megjegyzés:

  1. Tudod, azt mondják, hogy csak azt érdemes másolni, ami jó. Ez jó. Ötletes desszert karácsonyra, naná, hogy lopják... De az érdem a Tiéd!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, de tudod, erre meg azt mondják, hogy sovány vigasz :-(.

    Egyébként köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a csomó "lopkodósra", én csak feléről tudtam. Mondjuk naponta növekszik a létszám, gombamód szaporodnak.

    VálaszTörlés
  3. szia, nálunk mostanában a hókifli a menő, karácsonyra is azt sütök majd. legutóbb (kb. 3 hete) ügyes kis szaloncukrokat formáztam a vajas tésztából, a fiúk nagy örömére. gesztenyés, diós, mákos és szilvalekváros. ajánlom másoknak is, pléhdobozban napokig eláll - ha hagyják:-)
    (amikor a blogodat nézem, mindig úgy érzem, mintha káprázna a szemem, ezek a hódarák...)
    timi

    VálaszTörlés
  4. Pár napja levélben kaptam meg ezt a receptedet, ott is valaki más a sajátjának mondta. Nekem egy ismerős küldte, én megmutattam, hogy tudtommal ez a te alkotásod. Ezt is továbbküldték, remélem, többen észbe kaptak...

    VálaszTörlés
  5. Micsoda ötletes sütike és micsoda pofátlan emberek

    VálaszTörlés
  6. Mióta rátaláltam már 2X elkészítettem, a legutóbb a héten a munkahelyi névnapozásra. Hatalmas sikere volt :)

    VálaszTörlés
  7. Hogy mik vannak, ez mekkora disznóság:(..Sajnálom hogy ilyesmik történhetnek...

    Viszont nagyon nagyon nagy ötlet!Tetszik!Gratula!

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    A Varázsfazékban találtam rád, mer ismerős volt a kép. Éppen a napokban tervezzük, hogy elkészítjük ezt a mutatós és aranyos édességet a lányokkal.

    A receptet egyébként speciel körbeküldős emailben kaptam és csak hogy tudd, kering a neten, én is továbbítottam barátaimnak.. ami nem baj persze, de egy szó sincs arról kinek köszönhető, kinek a találmánya ez a valóban különleges sütike. Most már tudom.

    Egyébként pedig legyél büszke magadra, hogy másolnak, ötletet lopnak! Szívből gratulálok neked!

    Ági

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Ez nagyon szuper ötlet!!!!
    Gratulálok a találékonyságodhoz, nem néztem végig a blogod, de az itt oldalt megjelenő receptek és képek magukért beszélnek!

    Szerintem elkészül a mi karácsonyi süti-menünkhöz is ez a csoda, egyszerű és ötletes. Mondjuk én szerintem lehet, hogy túró tölteléket teszek bele inkább, mert azt többen szeretik vagy ehetik (remélem nem fog szétfolyni...)

    Gratulálok!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Szió!

    Most kapta megy hírlevelet, a picibaba.hu-tól, és az egyik cikkben benne van a süti. Írták, hogy keresték a neten a kitalálót, de nem találták. Engedélyt akartak kérni a közléshez. Szerintem jelentkezz, és kérd meg Őket, hogy a következő hírlevelükben jelentessék meg, hogy a Te alkotásod. Itt az oldal, ahol találod:http://picibaba.hu/konyhaban/desszertek/szaloncukor
    Egyébkén én is megkaptam már korábban e-mailben, és mikor megjelent itt a blogodon egy kicsit kiakadtam, hogy hogy lopnak az emberek. Nem lehet, hogy a Kifőztük Karácsonyból kezdte el valaki kiszedni és továbbküldeni?????

    üdv:Kata

    VálaszTörlés
  11. Szia Andrea!

    Mivel mailcímet nem találok, ide írok, ne haragudj érte!

    A blogod szuper! A recept fantasztikus! Épp emiatt szerettem volna én is utánközölni. Viszont a neten kutatva legalább 20 helyen találtam rá a képre és a receptre. Eleinte levelet küldözgettem mindnek, hogy had közöljem, de választ sehonnan nem kaptam... :( Most egy kedves olvasó hívta fel a figyelmem az oldaladra - külön hálával tartozom érte :) - és valóban látom a fázisfotóidat, amik szintén gyönyörűek! Ezúton kérem engedélyed, hogy a feltöltött cikk a Picibaba.hu oldalain is had maradhasson, természetesen forrás megjelölésével. (Persze nemleges válasz esetén azonnal leveszem az írást.)

    Várom válaszod e-mailben (adrienn@picibaba.hu).

    Üdvözlettel:

    Bátori Adrienn

    VálaszTörlés
  12. Ps: Szíves engedélyed megérkeztéig az írást az oldalról levettem.

    Azért örömmel tölt el, hogy megtaláltuk az eredetit, és rábukkantam a blogodra. Hihetetlen jók a receptek, szépek a képek, igazán igényeset alkottál! Gratula hozzá!

    VálaszTörlés
  13. Istenem,annyira szánalmas ez az "én receptem lopkodják jaj..." mennyi, de mennyi sütinek vész homályba az alkotója... Ha ennyire fontos neked, hogy csak és kizárólag hozzád kötődjön ez a süti, ne tedd fel a netre... Aki megsüti, feltételezem nem fog Téged megnevezni a karácsonyi ebéd mellett, mikor kapja a dícsérő szavakat...Még a sem biztos, hogy megmondja, netről van a recept, mert nincs jelentősége. Na mindegy. Vagy a dícséret is téged illet, mert te vagy az ötletgazda? fotókat mert "azért lopják" mert szemléltetőeszköz, nem mindenki tudja elképzelni hogy is fog kinézni a végeredmény, gondolom... - jelzem, én nem is sütöm meg és nem is továbbítom senkinek a a blogod linkjét...

    VálaszTörlés
  14. :DDDDDDDD
    Az a szánalmas, hogy nem mered vállalni névvel a véleményed és hogy nem értetted meg a Kifőztük karácsonyi számának a lényegét.
    Azért úgy láttam az időt nem sajnáltad hogy elmond a butácska véleményed.
    Ui: Neked is boldog karácsonyt! És a linket nyugodtan megsütheted, arra biztos nem lesz panasz. ;)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon nagy ötlet! :)
    Szerinted úgy is meg lehet csinálni, hogy "igazi" szaloncukrot teszek a közepébe? Vagy esetleg sütő lekvárt? Bocsi, lehet hülye kérdés de teljesen kezdő vagyok sütés téren.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) sütésálló lekvárral szerintem jó lehet ;-).

      Törlés