2009. március 1., vasárnap

Fánk


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, késhegynyi só, kb fél liter tej, olaj a sütéshez.
3 dl langyos tejjel az élesztővel egy kanál porcukorra, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkeverjük és az érett kovászhoz adjuk. Jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat a lisztet és annyi langyos tejet hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük. A tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán még fél órán át kelesztjük. A fánkot középforró olajban sütjük. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése