2009. március 29., vasárnap

Habroló

Elkészítése nagyon egyszerű, és nagyon finom a végeredmény :).
Hozzávalók:
1/2 kg leveles tészta, 1 egész tojás lekenni, 3 tojás fehérje, 21 dkg kristálycukor
A leveles tésztát megfelezzük, majd vékonyra nyújtjuk. Lekenjük felvert tojással. Pizzavágóval 2 cm-es csíkokra vágjuk, és fél cm-es átfedésekkel feltekerjük alumínium csőre, alufóliával bevont farudakra, esetleg alufóliával bevont fakanál nyelére. Forró sütőben sütjük.

A krémnek a tojásfehérjét a cukorral gőz felett habbá verjük, addig míg az edény falához nem tapad. Végül a rudakat megtöltjük.

2009. március 25., szerda

2009. március 24., kedd

Húsvéti keresztszemes pálcák

Plasztik kanavára készült díszek, és a barkacsokor közé tervezem.

Máté megkérdezte tegnap este amikor kontúroztam a nyuszit, hogy a nyuszi miért eszik dinnyét??? :O :DDDD, nagyot nevettem, szegény megszégyellte magát és rögtön rávágta: ugye nem is dinnye, mert nincs magja és zöld héja. ;) :D Nagyon édes volt, jót nevettünk.

2009. március 21., szombat

Burgonyás puffancs

Hozzávalók:
80 dkg liszt
40 dkg burgonya + 1 evőkanál só
1 egész tojás
3 dkg só
5 dkg élesztő
25 dkg zsír
A burgonyát megfőzzük 1 ek. sóval. A vizet leöntjük és még melegen összetörjük. Kihűtjük. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, és 1 órát kelni hagyjuk. Nyújtjuk, nagyobb méretű pogácsa szaggatóval szaggatjuk, majd lekenjük tojással, és sajttal megszórjuk.

Nagyon-nagyon finom!!!!!!!

2009. március 20., péntek

Foszlós kalács

Recept keresésre adtam a fejem, mert eddig még nem találtam meg az igazi foszlós kalács receptet. Vagy az állagával nem voltam elégedett, vagy elterült, mint a nagy Alföld.
A mindmegettén rátaláltam erre a receptre, annyian dicsérték, hogy muszáj volt kipróbálnom. Nagyon finom lett, a kinézetén még van mit alakítani, de majd igyekszem.

2009. március 19., csütörtök

Filigránok








Tavaszi és húsvéti filigrán mintákat kerestem. Tudtam hol nézelődjek, hiszen már a karácsonyi mintákat is itt találtam. Itt aztán találni rengeteget, csak az idő és a papír szabhat határokat.
Köszönet a lányoknak akik rendszeresen aktuális képekkel frissítik a topikot!!!

2009. március 18., szerda

Tavaszi filigránok




Kinn nagyon rossz idő van: hideg, szél...brrrr; így hát a filigránok vagdosása mellett döntöttem. Folyt köv.

2009. március 17., kedd

Túrós pogi

Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 2 késhegynyi sütőpor, só. (Esetleg ha a túró túl száraz 1 evőkanál tejföl.)

Tulipánok - textilből

2009. március 15., vasárnap

Tavaszváró krókusz -papírból

Az ötlet innen származik. Szuper volt készíteni :).

A megunhatatlan sós perec


Megkérdeztem a fiúkat mit süssek. A válasz: pereceeeet!! Meg se tudnám számolni hányszor sütöttem már. Nagyon szeretjük. Én igazából jó szárazan szeretném, de arra nálunk nincs ideje hogy megszáradjon.

Hozzávalók 32 db-hoz:
- 1 kg liszt
- fél l tej
- 5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 1 ek só
- 1,5 dl étolaj
Kelt tésztát készítünk. Amikor megkelt 32 részre vágjuk és hosszú rúddá sodorjuk, majd perecekké formázzuk. A tetejét felvert tojással lekenjük majd sütjük. Félsülésnél az alábbi folyadékkal csurgatjuk le:
3 ek liszt + 1 ek só kevés vízzel összekeverve.

Én fél adagot szoktam sütni, egyrészt azért, mert ennyi fér a kenyérsütőbe dagasztani, másrészt azért mert elég a gyerekektől 16 perecet is megformázni és sütni (egy tepsibe 4-5 db fér). De elfogyna 32 is ;), de lehet még abból se maradna száradni.
Tehát úgy döntöttem ez a perec megérdemli hogy még 1x beírjam. Hátha sikerül rábeszélnem valakit hogy próbálja ki. Ha egy valakit már akkor is megérte, sőt ő sem jár rosszul ezért kezeskedem. A gyerekek pedig imádni fogják!

Töki pompos

A receptet Limaránál találtam. Nem egy Update vacsi az biztos, de nekünk nagyon ízlett. A pizza receptemet is lecserélem erre a tészta recire, mert annyira finom, hasonlít a Don Pepe-s pizzatésztára;).

2009. március 14., szombat

Csíkos kávé

Elkészítése:
A tejnek és a kávénak közel azonos hőmérsékletűnek kell lennie. A tejet ezért megmikróztam tettem bele 1 evőkanál kávékrémport, és felhabosítottam. Egy lefelé fordított kanalat helyeztem fölé és óvatosan ráöntöttem a kávét.
Csak ennyi... de azért kicsit mégis másabb mint a megszokott kávé ;).
Az ötlet Illeskrisztől származik, köszönet érte.

2009. március 12., csütörtök

4-ből 1

Elkezdtem varrni egy újabb kávés sorozatot, melynek készen van az első eleme. A kontúrozás valahogy nem a szívem csücske, pedig ezen a képen nem is sok van. (Michael Powell képekhez addig hozzá sem fogok még meg nem szeretem ;).)
Most hogy fényképeztem erősen elgondolkodtam hogy a vasalásnál igencsak észnél kell lenni, mert ha elnyújtom jobbra-balra a paszpartuban igencsak csálén fognak kinézni. Ráadásul nem lenne rossz, ha a 4 egyforma lenne.
Már éjjel belekezdtem a következő képbe, remélem hamarosan elkészül.

2009. március 11., szerda

Rácsos túrós

Tegnap a Metro-ban végre találtam süti rácsozót. Már annyi helyen kerestem. A kipróbálásával azért még vártam volna egy kicsit, de Apa rábeszélt egy kis leveles tésztás túrósra. Na jó... nem is volt annyira nehéz :).

2009. március 10., kedd

Befejeztem -végre



Csak néhány öltés hiányzott a felhőkből, de a két kék szín és az egy-egy szemek váltakozása a fiókba tetette velem. Több mint egy év után elővettem, és befejeztem. Hááát Ő lenne Emma Thomson meséjéből Felicity Wishes azaz Tündéri Lonka.

2009. március 9., hétfő

Pita


Hozzávalók:
kb. 3,2 dl langyos víz (hogy puha tésztát kapjunk), 2 ek. étolaj, 0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 kk só, 0,5 kk cukor,
A felsorolás sorrendjében a hozzávalókat a kenyérsütőbe helyeztem. Dagasztó-kelesztő programra állítottam. Amikor megkelt a tészta, kivettem, 8 darabra vágtam. Egyenként kb. 3mm vastag kerek lapokká nyújtottam. Sütőpapíros tepsibe tettem, kelni hagytam még kb. 15 percig, majd készre sütöttem.
Kicsit féltem, hogy lesznek e "zsebek" a pitában. Az egész egy nagy zseb lett :), bőven lett hely a salátának és a husinak.

Lángos


Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 pohár kefir, 1 tojás, 3 dkg élesztő, 1 csapott teáskanál só, 6 dl tej
A hozzávalókat összedolgozzuk és 1 éjszakára hűtőbe rakjuk olajozott tasakban.
Ez elég nagy mennyiség, de a felét nyugodtan lefagyaszthatjuk.
Nagyon-nagyon finom lángos, olyan mint a strandon :).

2009. március 8., vasárnap

Lúdláb



Hozzávalók:
6 tojásból piskótát sütünk.
Krém: 1 egész tojást 3 dkg cukorral 3 púpos evőkanál liszttel és 6 dl tejjel simára keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Amikor megfőtt 1 csomag mazsolát és 3 evőkanál kakaót keverünk bele. Ha kihűlt, 25 dkg margarint hozzákeverünk.
A krémet a kihűlt piskótára kenjük, és csokival bevonjuk.
Nagyon finom...

2009. március 6., péntek

Kosárka


Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 5 tojássárgája, fél csomag sütőpor, 2-3 ek. tejföl. A hozzávalókat összegyúrjuk és 60 gombócot készítünk belőle. A kosárkaformákat szépen kibéleljük a tésztával. (A formát nem kell kikenni, sem lisztezni.).
Kanalazunk bele egy kis lekvárt, majd jön az alábbi diós töltelék.
Töltelék: 5 tojásfehérjét habbá verünk 20 dkg kristálycukorral, majd 30 dkg darált diót és 1 cs. vaníliás cukrot beleforgatunk óvatosan.
Előmelegített sütőben sütjük. Még melegen szedjük ki a formából! Nem lesz nehéz.

2009. március 5., csütörtök

Sajtos-túrós pogácsa

Sok pogácsa receptet kipróbáltam már, de a jól bevált - Anya féle- tejfölös pogácsát (a recije korábban már fenn van) meg sem közelítették. Ma viszont ráakadtam egy igen komoly vetélytársra. Íme:

Sajtos-túrós pogi (tulipáncsokor):
1 dl langyos tejben kis cukorral, liszttel 30 g élesztőt felfuttatsz. Egy nagy tálban 2 tojás sárgáját 1 ek sóval, 1 dl tejföllel 15 dkg tehéntúróval, 15 dkg juhtúróval, 25 dkg margarinnal (én meg szoktam olvasztani) simára keversz. Ebbe bele az élesztő és 60 dkg finomliszt. Összegyúrni (lágy tésztát kapsz), fél órát keleszteni. Kinyújtod sajtot szórsz a tetejére (én jó sokat szoktam) és én fel szoktam tekerni, mint a piskóta tekercset, nem hajtogatom. A tekercset ismét kinyújtod, kiszaggatod, tetejét megkened tojás sárgájával, megszórod sajttal és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütöd.

Én 30 dkg tehéntúróval készítettem, és kevesebb lisztet vett fel a tészta. 16 perc alatt készre sültek.



2009. március 3., kedd

Graham zsemle


Hozzávalók:
340 ml víz, 25 dkg lisztkeverék (Abo Mill), 12,5 dkg grahamliszt, 12,5 dkg kenyérliszt (BL 80), 1 mk (5ml) só, 1,5mk cukor, 1 dkg élesztő
A felsorolás sorrendjében belehelyeztem a hozzávalókat a kenyérsütőbe. Dagasztó-kelesztő programra vettem. Amikor szépen megkelt, kivettem könnyedén átgyúrtam és 6 részre osztottam. A kis gombócokból zsemléket formáztam. Sütőpapíros tepsibe tettem. Felvert tojással lekentem a tetejét bevágtam, és kelni hagytam kb. 15 percig. Előmelegített sütőben sütöttem 165°C fokon 26 percig.
Nagyon finom lett. A fiúk már megrendelték a következő adagot.

2009. március 1., vasárnap

Fánk


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, késhegynyi só, kb fél liter tej, olaj a sütéshez.
3 dl langyos tejjel az élesztővel egy kanál porcukorra, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkeverjük és az érett kovászhoz adjuk. Jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat a lisztet és annyi langyos tejet hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük. A tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán még fél órán át kelesztjük. A fánkot középforró olajban sütjük. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.