2010. november 30., kedd

Baracklekváros mákos pite

A Nők Lapja Konyha októberi számából -szintén.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
A töltelékhez:
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg darált keksz vagy zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál baracklekvár + 20-25 dkg a tetejére
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, majd 15 percre a hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a tölteléket. Felforraljuk a vizet, a baracklekvárt és a cukrot. Szárazon összekeverjük a mákot a reszelt citrom héjjal és a darált keksszel, majd a forró cukorsziruphoz öntjük, és néhány percig főzzük. Félretesszük hűlni.
A tészta kétharmadát kinyújtjuk egy kisebb tepsi méretére, majd nyújtófa segítségével áthelyezzük a margarinozott, lisztezett tepsibe. Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben világosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd elkenünk rajta 2 evőkanál baracklekvárt, és eloszlatjuk rajta a máktölteléket. A maradék tésztából rácsokat készítünk a süti tetejére, a rácsok közti részt pedig kitöltjük baracklekvárral. Visszatesszük sülni, míg a rácsok is világosbarna színt kapnak.

Nagyon finom, csak kicsit macerás :-(.

6 megjegyzés:

  1. A mákos dolgokat borzasztó nehéz fotózni, de te olyan szépen megoldottad. Guszta kis süti, nagyon szeretem a mákos dolgokat. Hasonló receptem van diósban, de ezt jobban szeretném.:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a mákos sütiket, főleg a rácsos fajtákat!
    El is időztem itt nálad a süti fölött. :)
    Gyönyörű és full nyálcsorgató!

    VálaszTörlés
  3. Minden, ami mákos!! Ide vele!

    VálaszTörlés