2010. január 1., péntek

Gundel palacsinta



1. Szokásos módon palacsintát sütünk (esetleg egy kis citromhéjat reszelhetünk bele).

2. Elkészítjük a diótölteléket:
2 dl tejszínt felforralunk 100 g kristálycukorral, levesszük a tűzről, majd hozzáadunk 125 g őrölt diót és 125 g durvára darált diót, 50 g rumba áztatott mazsolát, 3 evőkanál rumot, csipetnyi fahéjat.

3. Csokoládémártás elkészítése:
2 dl tejbe beletörünk 100 g csokoládét és vízgőz felett felolvasztjuk. Gyorsan belekeverünk 3 tojássárgáját, 1 evőkanál vajat, 4 evőkanál kristálycukrot, 1 vaníliás cukrot, 2 teáskanál kakaóport, 3 evőkanál rumot és 6-7 percig összefőzzük vízgőz felett.

Betöltjük a palacsintákat, háromszögbe hajtjuk. Egy serpenyőben vajat forrósítunk és a palacsinták mindkét oldalát picit megpirítjuk. Tányérra helyezzük, és leöntjük csokoládémártással (esetleg felét porcukrozzuk).
Ha flambírozni szeretnénk, a rumot felmelegítjük, a palacsintára öntjük és az asztalnál meggyújtjuk. Nekünk ez valahogy nem sikerült :(.

3 megjegyzés:

  1. Én nem is merném meggyújtani! Ti nagyon bátrak vagytok. :) Pedig ez a kedvenc palacsintám, imádom!

    VálaszTörlés
  2. Egyedül én sem :), de a férjem egyre több alkoholt öntött rá, majd meggyújtotta. Én fényképeztem ezerrel, de a kékes lángocskákból semmi nem látszott a fotókon :(. Ezt még gyakorolnunk kell...

    VálaszTörlés
  3. Én kicsit piromán vagyok, tuti meggyújtanám... már ha maradna a kóstolgatás után... :) Palacsinta és csokiszósz együtt nagy mennyiségben csúszik! Az ötletet megvettem a hétvégére! :)
    Nézz be hozzám légyszi: http://felholanyka.blogspot.com/2010/01/konyhafonok-ajanlata-avagy-az-en.html

    VálaszTörlés