2008. október 17., péntek

Epres tejszínes-rizses kocka



Epres tejszínes-rizses kocka:

Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 tojás
- e ek cukor
- 3 ek liszt
Piskótát sütünk egy kb. 20x30-as tepsiben.

Tetejére:
- 15 dkg fényezetlen "A" rizs
- 5 dl tej
- csipet só
- 3 dkg Rama margarin
- 5 ek. kristálycukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 púpozott ek. zselatin por
- 4 dl habtejszín
- 4-5 ek. eperlekvár

A rizst átválogatjuk, megmossuk majd 2 dl forrásba lévő vízbe szórjuk, kis lángon addig főzzük még a leve elpárolog. Ekkor ráöntjük az időközben felforralt tejet, csipet sót, margarint.
Amint újra forr, kis lángra állítjuk és lefedve kb. 10 percig pároljuk. A tűzről levéve cukrozzuk. A fedele alá egy duplán hajtogatott ruhát teszünk, így puhul meg.
A zselatint 1 dl tejszínben kevergetve addig melegítjük még fel nem oldódik, kissé hűlni hagyjuk. A többi tejszínt kemény habbá verjük és először a rizst majd az olvasztott zselatint keverjük bele. Végül a kockára vágott epret is közé keverjük.
A tepsiben lévő piskótát a meglangyosított lekvárral megkenjük, majd rásimítjuk a tejszínes rizst. Hűtőszekrényben dermesztjük egy éjszakán át. Kockára vágjuk forróvízbe mártott késsel. Tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése