Hozzávalók:
12,5 dkg Rama sütőmargarin,
25 dkg finomliszt,
fél csomag sütőpor,
2 tojássárgája,
5 dkg porcukor,
1 evőkanál tejföl
a tepsi kikenéséhez:
Rama sütőmargarin,
finomliszt
A töltelékhez:
25 dkg őrölt mák,
5 közepes alma (kb. 60 dkg),
20 dkg porcukor,
3 evőkanál sárgabarackíz
A tetejére:
3 tojásfehérje,
20 dkg kristálycukor,
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük 2 órán át.
2. Ezután egyenletesen egy margarinnal kikent, liszttel behintett, kb. 30x25 centis tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155) kb. 10 perc alatt elősütjük, azaz félig megsütjük.
3. A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük, majd a porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk, és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot rásimítjuk. A sütőbe visszatoljuk kb. 20 percre, de már csak a legkisebb lánggal (60-70 fok) sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Fontos, hogy szép fehér maradjon rajta a hab.
2008. december 26., péntek
Habos mákos lepény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése